zaterdag 28 november 2009

De Chinees voor Dummies

Er zijn vijf Grote Bezigheden die een Chinees tot een Chinees maken.

1. Een Chinees hoort ten allen tijde een thermos thee bij zich te hebben. Liefst doorschijnend, want dan ziet iedereen de blaadjes drijven en is het ook duidelijk wanneer bijvullen zich opdringt.

2. Een Chinees eet 24 uur op 24. Of toch bijna. En hij doet dat enthousiast met bijbehorende slurpgeluiden. Hoe indringender de geur, hoe lekkerder het schijnt te zijn.

3. Wanneer een Chinees niet eet of niet aan de thermos hangt, dan kan je er de donder op zeggen dat hij net een onmoeting heeft gehad met de Chinese evenknie van Klaas Vaak. Op de bus of de trein kan je er niets mee aanvangen met zo'n Chinees, want twee minuten na vertrek ligt ie gegarandeerd onder zeil.

4. Zijn ze eindelijk weer wakker, dan schreeuwen ze de longen uit hun lijf. Praten heet dat hier. Of ze rochelen en spuwen alsof het een olympische sport is. Over lawaaihinder gesproken: waar zit onze nationale trots, de als marktktamer geboren sjakosjenverkoper? Hele winkels heb ik afgezocht en honderden Chinezen aangeklampt, maar geen spoor van Eddy Wally in Sina. Helmut Lotti, dat wel, en Jules Destroopere.

5.Nog in de rode top vijf staat plaatjes schieten, liefst honderden per dag. Alsof hun leven er van af hangt: Chinees naast een boom, Chinees voor een steen, Chinees bij het water. Er is altijd wel iets.

Bestaat er ondans dit alles nog twijfel over de Chineesheid van een bepaald persoon, kijk dan hoe vaak hij zich bezondigt aan karaoke met een grote K, of hoeveel keer per dag hij een "kaartje legt". Zombielopen is ook een indicatie. En ongegeneerd staren.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten