dinsdag 27 oktober 2009

Voor alles een eerste keer

...en zo liep ik in Yangshuo voor het eerst achter een paraplu aan, een roze met een pandagezichtje en oortjes. De drager leek er niet echt opgezet mee, maar het werkte. De Chinezen en de Belgen liepen braafjes in het gelid. We gingen richting een lichtspektakel aan het water, bedacht door Zhang Yimou die ook de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking verzorgde. Mickey had ons plaatsen kunnen bemachtigen op de tweede rij. Aan het spektakel namen honderden acteurs deel en het was zonder meer indrukwekkend. Ook indrukwekkend was hoe de Chinezen de 2.000 toeschouwers voor en na de show feilloos naar hun bestemming brachten. Daarin zijn ze ongetwijfeld de beste, in het organiseren van massa-evenementen.

In Yangshuo ondernam ik, met een klein hartje, ook mijn eerste raftingtrip. Het ging er al met al rustig aan toe en het had een probleemloze afvaart kunnen zijn ware het niet dat de bootjes berekend waren op Chinese lichtgewichten en wij niet in die categorie vielen. We bleven dus af en toe op een barrage steken, of gingen nadien iets te diep met ons vlot het water in. Het vergde enig turn- en draaiwerk en goede reflexen maar we klommen twee uur later redelijk droog aan wal...





Daarna was het tijd voor Martin zijn eerste modderbad. Aan de spetters modder die in het rond vlogen te zien amuseerde hij zich kostelijk. De modder ging er af in het warmwaterbad dat er op volgde. Een spa is er niets tegen, want het modder- en waterfestijn vond plaats in de water cave, een immense grot met vele 'kamers' niet ver van Yangshuo.



Nog een first was onze Chinese kookles met de Yangshuo cooking school. Onder toeziend oog van kookleraar Leo maakten we aubergine in soja- en oestersaus, gestoomde gevulde groeten, een perfecte 'beer fish' (de specialiteit van Yangshuo) en een al even uitstekende kip met cashew noten.



De ingrediënten hadden we voordien samen met Leo op een lokale markt gekocht. Wie op de markt de gevilde honden wilde zien, kon dat maar moest alleen gaan. Leo zelf wilde dit liever niet zien. Honden worden in heel China steeds meer gezien als uitsluitend huisdieren en Chinese jongeren staan eerder huiverig tegenover het idee van omgekeerd hangende hondenkarkassen of uitgestald hondenvlees. Leo vertelde ook dat het bijna nog uitsluitend de oudere Chinezen zijn die levende dieren kopen op de markt om ze daarna zelf te doden. De jonge generatie, waaronder hijzelf, koopt ze levend op de markt maar laat ze vervolgens 'prepareren' door de marktslachters. Minder gedoe, aldus Leo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten